Az életben mindig improvizálunk

Közzétéve: 2017. december 14. 12:00


a Grund Színház konzultációs rovata

Ha az emberek általában azt mondják neked, hogy próbálj meg néha improvizálni… Ha az újszerű megoldásoknál szívesebben választod a jól bevált taktikákat… Ha az ismeretlen jövő helyett inkább mindent megtervezel előre, mert szorongsz attól, hogy mi lesz, ha elszúrod…
 

Akkor ideje megismerni a közös kreativitás, a spontán viselkedés tanulható világát: az improvizációt.

 
Tudnod kell, hogy improvizálni nem nehéz. Tulajdonképpen csak bátorság kérdése. A jó hír az, hogy az improvizációs folyamathoz szükséges kreativitás nem egy veleszületett tulajdonság, hanem konkrét elvek mentén, gyakorlatias módon tréningezhető problémamegoldási metódus. Magyarán, ha hajlandó vagy időt és energiát áldozni arra, hogy jó szokásokat tréningezz ki magadban, akkor előbb-utóbb nem fogsz már aggodalmaskodni az ismeretlen jövő miatt. Így magabiztosan ugorhatsz bele szinte bármilyen helyzetbe, hiszen abból – legalábbis a szokásaid alapján – lehet, hogy valami jó fog kisülni.
 

Az improvizáció okozta öröm felszabadít!

 
Ha igent mondasz egy kihívásra, akkor gyanús, hogy improvizálni fogsz. Ezt csinálhatod egyedül vagy másokkal. Ha másokkal csinálod, akkor a közös kreatív agyat is aktivizálod, így a közösségben átélt öröm még nagyobb lehet.
 

Légy nyitott, keresd a játékot!

 
Az improvizáció engedély arra, hogy azt játszd, amit a partnereid, a közönség és a pillanatnyi helyzeted alapján felismersz a jelenben. Miután elfogadod ezt az engedélyt, és nyitott szemmel, nyitott füllel jársz, akkor megengedheted magadnak, hogy spontán módon ösztönös döntéseket hozz.
 

Mi számít improvizációnak?

 
Improvizáció az is, amit a profi futballisták csinálnak. Pedig milyen sok szabály van, és mennyi előre megbeszélt taktika. Ha focizol, egyrészt sokat gyakorolsz, edzel, tréningezel, hogy jó legyen az állóképességed, pontosan tudj passzolni stb. Mindenki elfogadja, hogy a fociba sok energiát kell tenni és nem elég tehetségesnek lenni, mert ez leginkább a szorgalmon múlik. Az edzésen kívül a focistáknak spontánnak is kell lenniük, hogy az adott helyzetben felismerjék, hogy éppen melyik előre megbeszélt taktikát érdemes alkalmazni, vagy éppen tojni az egészre, mert repül a labda és rá kell rúgni.
 
Ugyanez a helyzet a dzsesszzenével. Hagyományosan a dzsesszimprovizátorok különböző mintákat és formákat alkalmaznak. Megtanulják a klasszikus dallamokat, és a különböző akkordváltozatokat, aztán ezeket variálják, vagy adott esetben meglepő módon épp ettől térnek el. De mindenképpen konszezuális alapon együttműködnek a zenésztársakkal – még akkor is, ha épp szólóznak. A dzsesszimprovizációt szépen megvalósítani nagy kihívás, és napi több óra rendszeres gyakorlást igényel a zenészektől.
 
Azt már láthatod, hogy az improvizáció nagy szorgalmat és ráfordított időt igényel, de az még kérdés lehet, hogy akár a gyakorlás során hogyan vedd rá magad, hogy ne tarts az ismeretlen jövőtől.
 

Az első lépés, hogy tudatosítsd magadban, hogy az improvizáció lényege éppen az, hogy elszúrhatod!

 
Ha az improvizációt játéknak fogod fel, és arra használod, hogy kalandokba keverd magad akár az életben, akár a színpadon, akkor ez a játék segíteni fog neked nyitottnak lenni, a jelenben maradni. A játék során bármi legitim, ami a játékban résztvevőknek jól esik. A játék biztonságot ad, miközben arra törekszel, hogy minél jobban belekeverd magadat kiszámíthatatlan helyzetekbe. Sőt, ez adja a játék örömét.
 
Ha a partnereiddel felismersz egy struktúrát, amit együtt hoztatok létre, onnantól észre fogod venni, hogy a játék átveszi az irányítást feletted és bár a karaktered komoly gondban lehet, te a partnereid ölelő biztonságában, közös alkotás örömet okozó miliőjében lubickolsz. Így még elszúrni is örömmel fogod a játékot!
 

A legfontosabb a figyelem!

 
Figyelj a partneredre, maradj vele és dolgozz mindig őérte! Ne akarj érdekes vagy vicces lenni, mert amíg magaddal vagy elfoglalva, biztosan nem tudsz természetesen viselkedni. Légy naívan kíváncsi! Nem akkor vagy bajban, ha nem vigyázol magadra eléggé, vagy elveszíted a kontrollt, hanem ha nem azzal vagy elfoglalva, hogy mi az, ami a társadnak jól esne. Amit játszol, az mindig válaszoljon arra, amit ő játszik. És bár ez jó esetben csoportos játék, gyakorolni bárhol, bármikor lehet... és szerintünk érdemes.
 
Ha szeretnél a Grund Színházzal gyakorolni, keresd képzéseinket és előadásainkat!

Következő előadásinkVissza a teljes listához