Emberekkel kísérleteznek a Grund Színháznál

Közzétéve: 2018. március 06. 12:00


Laboratóriumi körülmények között tartunk humanoidokat

Majd 2 éve már, hogy Laboratóriumi körülmények között tartunk humanoidokat a Jurányi Inkubátorházban. Lucie Vokrouhlíková Maestro győzelme után nem titkolhatjuk tovább, hogy mi folyik a Grund színfalai mögött.

A majd 10 éves múltra visszatekintő Grund Nyitott műhelyek és Nyári táborok közönsége mindig fontos bázisa volt a társulat életének, sőt! Ha visszakeresnénk archív felvételeket 2010-es évek elejéről láthatnánk amint Somhegyi Gyuri, Ferencz Attila, később pedig  Fodor Dávid, Boncsér Sára Luca sok más ismerőssel együtt szorgosan „és aztánoznak” a GMK pincéjében. Az Andrew Hefler féle műhelyek sok tanulni vágyó, színházi érdeklődésű embert hoztak össze az elmúlt években, akikből 2012-ben létrejött maga a társulat is.  És hogy mi történt aztán? A „gép forgott tovább”, a műhelyek rendületlenül működtek már a társulattagok közreműködésével is. Közben lettek előadásaink, kurzusaink is, végre tele lett a naptár, minden második csütörtökökre pirossal írva: LABOR.

 

Kikből áll a Grund Labor?

(Figyelem! Az alábbi lista most először lát napvilágot.)

 

Bognár Anita

Bokor Ágnes

Fazekas Vera

Jávorfi Tamás

Kereszty Anna

Kiss Gergő

Lucie Vokrouhlíková

Németh Timi

Papp Bence

Papp Gergely

Takács Máté

 

Ők rendre a Grund Színház képzésein leltek a színpadi improvizációra és nem akarnak szabadulni tőle. Mind jelentkeztek a Grund casting workshopjára, aztán eljöttek a második fordulóra és meghívást kaptak a titkos laboratóriumba.

 

Mi történik a Laborban?

Kutatás. Az improvizáció alapelveinek egyre biztonságosabb használatával keresünk valódi színpadi pillanatokat, keresünk történeteket, amiket közösen akarunk elmesélni, keresünk igazságokat a narratívákban, amiket a spontaneitás mentén fedezünk fel.

Az életben is jobban keresem már azt, hogy mi esik jól a másiknak.” (Jávorfi Tamás)

Az improvizáció alapelveit, mint a spontaneitás, elfogadás és bőkezűség készség szinten kezdjük el alkalmazni a színpadi létünkben annak érdekében, hogy valós időben a jelenben tudjunk színházi élményt létrehozni. A saját színpadi izgalmunk helyett a másik működését támogatjuk, a partnerünk inspirálása lesz figyelműnk középpontjában, az izgalomból érkező energia a másik felemelésére irányul.

 

…segít rájönni arra, hogy te magad általában hogyan szoktál viselkedni az életben és arra is, hogy hogyan válts taktikát.” (Bognár Anita)

 

A Grund Színház képzésein gyakran ismételt üzenet, hogy az improvizáció tanulható, a színpadi jelenlét elsajátítható. Ennek mentén a folyamatos tréning és kíváncsi hozzáállás pilléreire építkezünk a Labor alkalmakon.

 

Sokkal hatékonyabb módszernek tartom arra, hogy megtanuljam, hogyan lehet jól létezni a színpadon, mint bármely más módszert, amit eddig a színházi/színésznevelésből megtapasztaltam.” (Bokor Ágnes)

 

Az elmúlt két év alatt a Grund Labor csapattá érett. A kéthetente történő alkalmakra jellemző a fejlődéshez szükséges inspiráló légkör, egymás bátorítása, a közös világ építésének igénye. Külön öröm, amikor a Társulat és a Labor közösen tréningezik, vagy akár egy-egy laboros partnert üdvözölhetünk az előadásainkban, sőt! A februári Maestro címet Lucka vehette át a Budapest Jazz Club színpadán.

  

„When we improvise, we create a new story. But the story is not entirely mine, and not entirely new either; everything that I bring into it is based on the given moment as well as on all of my range of past experiences.”  (Lucie Vokrouhlíková)     

 

Hogy hol lehet találkozni a Laborosokkal?

Például április 5-én a Grund Labor csapata a nézők elé áll a Jurányi Inkubátorházban, a Gólem Színház termében. Várunk szeretettel.

PN


Következő előadásinkVissza a teljes listához