Grund élmény karácsonyra

Közzétéve: 2017. december 13. 12:00


avagy amikor kifogytál az ötletekből

Ha úgy érzed, hogy nincs több ötleted, hogy mivel lepd meg szeretteidet, akkor ajándékozz Grund Nyitott Műhely élményt karácsonyra!

További infomáció: info@grundszinhaz.hu

Nyitott Műhelyünkről

A szerdai műhelyre bárki jöhet, játszhat és tanulhat színházi improvizációs technikákat. A magánéletben, a munkában, a színpadon vagy a kamera előtt mindig improvizálunk. A technikák elsajátítása felszabadulttá tesz, önbizalmat ad és a kommunikációs készséget is fejleszti.

Rendező és oktató: Andrew Hefler és a Grund Színház színészei

Helyszín: Púder Bárszínház és Galéria
Budapest, Ráday utca 8.

 

Mi számít improvizációnak?

Improvizáció az is, amit a profi futballisták csinálnak. Pedig milyen sok szabály van, és mennyi előre megbeszélt taktika. Ha focizol, egyrészt sokat gyakorolsz, edzel, tréningezel, hogy jó legyen az állóképességed, pontosan tudj passzolni stb. Mindenki elfogadja, hogy a fociba sok energiát kell tenni és nem elég, hogy tehetséges vagy, mert ez leginkább a szorgalmon múlik. Másrészt viszont tényleg spontánnak kell lenni, hogy az adott helyzetben felismerd, hogy éppen melyik előre megbeszélt taktikát érdemes alkalmazni, vagy éppen tojni az egészre, mert repül a labda és rá kell rúgni.

Ugyanez a helyzet a dzsesszzenével. Hagyományosan a dzsessz improvizátorok különböző mintákat és formákat alkalmaznak. Megtanulják a klasszikus dallamokat, és a különböző akkordváltozatokat, majd aztán ezeket variálják, vagy adott esetben meglepő módon épp ettől térnek el. De mindenképpen konszezuális alapon együttműködnek a zenésztársakkal – még akkor is, ha épp szólóznak. A dzsesszimprovizációt szépen megvalósítani nagy kihívás, és napi több óra rendszeres gyakorlást igényel a zenészektől.

Azt már látjuk, hogy az improvizáció nagy szorgalmat és ráfordított időt igényel, de a kérdés, hogy hogyan vegyük rá magunkat, hogy ne féljünk az ismeretlen jövőtől.

 


Következő előadásinkVissza a teljes listához