Hogyan birkózz meg a kudarccal?

Közzétéve: 2018. október 17. 12:00


avagy szorongás csökkentése az improvizációval

Biztosan te is érezted már úgy, hogy az életednek bizonyos pontjain kudarcok értek téged. Nem sikerült egy vizsga az egyetemen, a munkahelyeden elfelejtettél valamit elintézni és emiatt történt egy kis fennakadás, vagy csak elkéstél egy randiról, mert elnézted az időt, és a sort még folytathatnám, hogy mennyit hibázunk nap mint nap. Mindenki így van ezzel, te is, én is, ők is. Persze az elég menő lenne, ha elérnénk a tökéletességet, de azért maradjunk a földön.

 

Félelem a kudarctól

Szóval vannak ezek a hibák. Elég sok van belőlük. Nehéz őket kezelni, és cserébe rossz kedvünk lesz tőle. Na, de miért? Mert úgy tekintünk a hibáinkra, mintha azok valaminek a végét jelentenék, vagyis ha hibázol, akkor „te nem vagy elég jó”, „kevés vagy hozzá” vagy „már megint elszúrtad”. Majd tovább és tovább ostorozzuk magunkat ezekkel a gondolatokkal egészen addig, míg végül bele se merünk vágni valami igazán izgalmas dologba, sőt már azt se tudjuk, hogy számunkra mi lehet igazán izgalmas, hiszen az összes gondolatunk azzal van elfoglalva, hogy mennyire félünk a kudarctól. Ez a félelem elég komoly szorongást kelt bennünk, ami nem hagyja, hogy cselekedj, ami gátol a felfedezésben és érdektelenné, bizonytalanná tesz.

 

Engedd magad hibázni!

És itt jön a képbe az improvizáció, hiszen ha valami új dologba kezdünk, akkor kénytelenek vagyunk improvizálni, hiszen nincs az megírva, hogy adott dolgot neked személy szerint, hogyan kellene csinálni, hanem ezt magadnak kell/lehet felfedezni. Ezalatt az idő alatt rengeteget fogsz hibázni! Az improvizáció nem arra szolgál, hogy ne kövess el hibákat, hanem inkább elfogadja, hogy a hibák léteznek, és arra tanít meg, hogy hogyan kezeld ezeket? Hogyan engedd magad hibázni! Kicsit úgy közelíti meg a problémakört, hogy a célod elérése egy folyamat, ennek a folyamatnak természetes része a hiba, hibázás. Amikor felfedezel valami újat vagy gyakorolsz valami régit kikerülhetetlen, hogy ne hibázz! A kérdés az, hogy te engedélyt adsz-e magadnak a kudarcra. Mert mi a legrosszabb dolog, ami történhet? Újra próbálkozol? Újra, és újra… Míg végül azon kapod magad, hogy már nem csak az lesz az izgalmas dolog számodra, amit el akartál érni, hanem a hibákkal tűzdelt út is, ami odáig vezet.

 

Ha neked is van egy jó módszered, hogy hogyan kezeld a hibáidat, írd meg nekünk kommentben.


Következő előadásinkVissza a teljes listához