Maestro™

Közzétéve: 2017. november 02. 12:00


több, mint egy előadás

A Grund Színház legrégebbi előadása a Maestro™. A társulat megalakulása óta (2011/2012) játszott forma több, mint 6 éve szerepel a budapesti improvizációs előadások repertoárjában. Hónapról hónapra újonnan csatlakozó közönségtagok és törzsnézők egyaránt kíváncsian várják, hogy ki lesz az este és a hónap Maestro™-ja. Izgulás, együttérzés, színpadi pillanatok épülnek, aztán fény le, fény fel, érkezik műsorvezető, jöhetnek a pontok és máris megyünk tovább a következő jelenetre. Színészcsere, ruhacsere, fej kiürít és tessék! - aki járt már Maestron, ismeri a járást. De vajon tudják-e a kedves nézőink, hogy a világ más pontjain is értik Önöket, ha kimondják: Maestro™.

Nos a sok szempontból egyedülálló Grund előadás mégsincs teljesen egyedül, hiszen egy nagy "nemzetközi család tagja". A Maestro™ egy hivatkozott rövid formátumú előadás, amelyet a kanadai Loose Moose társulat jegyez, Keith Johnstone mint szerző neve mellett. A forma története a 90-es évek elején indul a hollandiai Utrecht városból, ahol is Keith Johnstone egy 4-napos nyári képzést követően döntéshelyzetbe került. 26 lelkes kezdő szeretett volna az esti Theatresports™ előadáson szerepelni, (ami túl sok), Johnstone viszont nem akart senkit elküldeni és tekintve, hogy improvizációban járatlan csapatról volt szó, a forma is túl bonyolultnak tűnt. Az eladott jegyek szorításában Johnstone úgy döntött, hogy minden jelentkezőt felenged a színpadra, viszont ő maga sodorja őket olyan látványosan nehéz helyzetekbe, hogy az esetleges hibák miatt csakis őt, a rendezőt lehessen elővenni. (Forrás:https://theatresports.org/maestro-impro-2/)

Andrew Hefler, a Grund Színház alapítója és vezetője nálunk, aki a Grund Maestro™ előadásain immáron 6 éve a rendezői székben olykor kiegészülve társrendezőkkel, arra vállalkozik, hogy bajba keverje a színészeket. Andrew a '90-es évek végén találkozott a formával Los Angelesben, később megnézte Calgaryben, Londonban és San Franciscoban, 2015-ben vendégszínészként Calgaryben játszott is egyben, amikor Budapesten már majd 3 éve ment az előadás. A budapesti Maestro™ története a GMK-ból indult, rövid Kazinczy utcai kitérővel egy évadon át állt a Thália Színház színpadán, és most már a második évadát kezdi a Budapest Jazz Clubban, ahol élő zenével és háttér vizuállal igen jól érzi magát. A budapestihez hasonló testvérelőadássokkal Európa, USA, Kanada számos nagyvárosában találkozhatnak a nézők pl. Toronto, Oslo, Berlin, Ljubljana, Bécs. Javasoljuk tehát nyitott szemmel járni külföldön is (néhány helyen Micetro™-ként írják).
 
A Maestro™ a közönség soraiból egy igen szórakoztató élmény, hiszen változatos jelenetekben versengenek a színészek a győzelemért. A színház és az improvizációs műfaj szempontjából nem egészen ez történik, egy kicsit több ennél. Amikor improvizálunk, lehetetlenné tesszük a játékot, ha valóban a győzelemért játszunk, hiszen a versenytársammal építjük a jelenetet közösen.  Tehát azzal kell egyetértenem, aki az ellenfelem. Sőt a rendező is azon van, hogy minél nagyobb bajba kerüljünk, sőt fogadjuk el, hogy lehet, hogy valaki akár be fogja  kiabálni, hogy ÚJRA! A Maestro™ több, mint egy verseny, a Maestro™ forma az improvizációról szól. Ugyanúgy benne van a legtisztább legőszintébb pillanatok, mint a nyílt színen történő hibák esélye. A nézők és a színészek együtt izgulnak a jelenetért, a rendező a jelenlétért. És a végén nyer valaki, aki minden valószínűség szerint aznap este a legjobban érezte magát a színpadon.
PN

Következő előadásink


HAZAVISZLEK

IDŐPONT 2019.11.24. 19:00:00
HELYSZÍN Lumen Kávézó Bp, Horánszky utca 5.

Vissza a teljes listához