Rövid formátumú improvizáció

Közzétéve: 2017. április 07. 12:00


Mi is az a rövid forma?

Az úgynevezett rövid formátum az improvizációs színház azon stílusa, amelyben színészek önmagukban megálló, jellemzően egymástól független jeleneteket játszanak. Az előadás formátuma csak a stílust és a munkamódszert jelöli, az időtartamát nem befolyásolja – mindkét stílust lehet 3 percig vagy 3 órán át játszani. A rövid formátumú előadások sajátossága, hogy a jelenetek gyakran támaszkodnak ismert imprójátékokra, valamint az is jellemző, hogy színészek külső forrást is használnak, például a közönségtől vagy a játékvezetőtől, rendezőtől vett inspirációt esetleg konkrét instrukciót. Ebben a stílusban a játék alapú, gyors jelenetépítő munkán van a fókusz.

 

Az improvizációs színházban mindkét stílusnak megvan a létjogosultsága, és megvannak a rajongói is. Mindkét stílus egyformán lehet szórakoztató, mély és tartalmas. Legfeljebb személyes preferenciát lehet kialakítani azzal kapcsolatban, hogy ki melyik formátumot kedveli jobban.

 

A Grund Színház előadásai közül nemcsak a Maestro, de bizonyos szempontból a Food Film Fighters is rövid formátumúnak számít. Ebben az előadásban habár a jelenetek között van összefüggés, és kapcsolódnak mind a filmhez, mind az elhangzott szövegekhez, a munkamódszert tekintve mégis inkább a rövid formátumú előadások közé sorolható.

 

Mi is az a hosszú forma?


Következő előadásink


HAZAVISZLEK

IDŐPONT 2019.11.24. 19:00:00
HELYSZÍN Lumen Kávézó Bp, Horánszky utca 5.

Vissza a teljes listához