Stratégák a színpadon

Közzétéve: 2017. november 27. 12:00


avagy hogyan készülünk a Cagematchre

A világ legveszélyesebb improshowjaként is emlegetett előadás Magyarországon a Budapest Jazz Club színpadán fut minden hónapban.  A Cagematch azaz ketrecharc formátumban az egyetlen szabály, hogy pontosan 25 perce van minden csapatnak, hogy aznap este a legerősebb előadást hozza le a nézőknek. Minden más szabadon választott.

Tényleg minden más: hogy hányan játszanak a csapatban, hogy használnak-e kelléket, hogy kérnek-e inspirációt a nézőktől, hogy egy hosszú, vagy több rövid jelenetből áll-e össze a 25 perc. A közönség számára a műfaj és a forma is meglepetés.  Lehet, hogy musicalt, de előfordulhat, hogy egy dokumentumfilmet raknak színpadra a színészek, lehet, hogy időrendben mesélnek el egy történetet, de alkalmazhatnak bármilyen más szerkesztési elvet is.

 

Felmerül hát a kérdés, hogy ki milyen stratégiával indul neki az estének. Szemezgessünk a volt és jelenlegi csapatkapitányok stratégiáiból a titoktartás teljes tiszteletben tartása mellett.

 

Arany Brigi, az Őszinteség királynője. A próbában bízik. Szeret előadás előtt a Nyitott Műhelyen melegíteni és a legfontosabbnak a csapatagyat tartja. Igyekszik megteremteni a lehetőséget, hogy a színpad előtti és a színpadi percek is egymásról szólhassanak a csapattagok számára. Szerinte, ha őszintén mesélnek a színészek önmagukról, akkor valódi közös élmény teremtődhet a nézőkkel. Gyakran látni csapatát körben, egymás szemébe nézve várni, hogy „felmenjen a függöny”.

 

Biszak mezitláb jár kötéltáncot háló nélkül. Ő ugyanis a még ki nem próbált formákban hisz. Ellenfeleivel több, mint gavallér, örömmel kínál nekik a sorrend-döntő fordulóban testhez álló játékokat, ahogy ő mondja, hadd érezzék magukat jól a csata előtt. Áron bátorságra bíztatja csapattagjait, és energetizáló gyakorlatokat játszik velük mielőtt az arénába lépnének. A vakmerő stratéga az évadban három egymást követő alkalommal is győzelemre vitte csapatát.

 

A balhés Boncsér nyilván a bajkeverésre utazik. Azon van, hogy mindenkit kizökkentsen a megszokott világából, amikor színpadra lép cinkostársaival. Az éremdobó körben rendre olyan játékokra hívja ki az ellenfeleit, amitől azoknak keresztbe áll a szemük. Boncsér csapata mindig pimasz és rosszalkodik. Ki kéne őket tiltani (a szerk.)

 

Ben O’Brien és Andrew Hefler stratégiáját nehéz azonosítani, talán a duplapresszó lehet. Annyit sikerült kifigyelni, hogy azt mindig isznak előadás előtt és a pultot támasztva vizslatják a többi csapatot. A kérdésünkre, hogy ilyenkor felmérik-e az ellenfelek erejét, csak annyit reagáltak, hogy „egyszerűen félünk”. Elmondásuk szerint legfeljebb abban bíznak, hogy hátha egyszer összejön egy jó jelenet.

 

Végül pedig ugye a Fodor, a technika ördöge. Jön, vág, belerendez, megfordít, filmes és színpadi eszközöket kombinál. Dávid általában a formát teszi reflektorfénybe. Színészkollégáinak olyan érzés a csapatában lenni, mint egy akciófilm kaszkadőrjelenetét élesben forgatni. A pirotechnikán kívül gyakorlatilag mindent bevet a srác.

 

Várunk szeretettel. Gyere, ha mersz!

 

PN


Következő előadásink


HAZAVISZLEK

IDŐPONT 2019.11.24. 19:00:00
HELYSZÍN Lumen Kávézó Bp, Horánszky utca 5.

Vissza a teljes listához