"Ugrás az ismeretlenbe" - interjú Kárász Eszterrel

Közzétéve: 2015. október 12. 12:00


Eszter, október 16-án 19:00-kor a Thália Színházban a Maestro című előadásunkban van szerencsénk vendégként fogadni Téged . Nem először jössz Hozzánk.

Hogyan tekintesz a közös játékra a Grunddal?

- Mindig önfeledt öröm együtt játszani ezzel a csapattal. Mikor pár éve először találkoztam a Grund színészeivel, szinte a színpadon mutatkoztunk be, mégis az első közösen improvizált jelenetben úgy éreztem, mintha mindig is ismertük volna egymást. Szavak nélkül is megértettük, mint akar a másik, és úgy éreztem, biztonsági háló felett egyensúlyozom, amit ők szőttek alám, és egymás alá.

Jól tudjuk, hogy az Eszter-lánc együttes énekeseként és bohócdoktorként futhatunk Veled össze nap mint nap a világban. Hogyan kapcsolódnak az improvizációhoz ezek a tevékenységeid?

- Tulajdonképpen minden, amit csinálok az életben, az az improvizációhoz kötődik. Bohócdoktorként a kórházban minden gyerekhez minden nap új utat kell találnunk, sosem tudhatjuk előre, épp kit és milyen kedvben találunk. Így bohócpartneremmel mindig a jelen pillanatból indulunk ki, a kórteremben talált emberekből, tárgyakból, energiákból, és persze egymásból építkezve igyekszünk nevetésre hangolni a beteg gyerekeket, szüleiket, orvosokat, nővéreket. Mert a nevetés mindent megkönnyít, és megdönthetetlenül hiszem, hogy gyógyító ereje is van.

Az Eszter-lánc koncerteken is a nézőkkel, gyerekekkel együtt alakítunk ki együtt egy mesés történetet. A legszebb pillanatok, mikor a színpadon ott születik meg egy szövegre egy dallam. Persze ehhez kellenek olyan csodás zenész-társak, akik bármikor örömmel vetik bele magukat az ismeretlenbe, és szabadon mozognak a hangok és a zenei improvizáció világában.

Miről szól számodra a maestro előadás?

 - A kommunikációról és egymásra figyelésről a partnerekkel és a közönséggel. A magátólértetődő ugrásról az ismeretlenbe. A következő pillanattól való félelem elengedéséről. A bármilehetséges-ben való lubickolásról. A szabadság megéléséről. Tulajdonképpen...erről szól az élet is...

Mit vársz a Grund színészeitől 16-án?

- Önfeledt együtt-játszást, a tőlük megszokott mély figyelmet, izgalmas jeleneteket. 

Kiknek ajánlanád ezt az előadást?

 - Mindenkinek, aki kilépne a szokásos színházi, megírt világból, és szereti, ha a szeme előtt születik a történet. 

"És mi történjen most?"

 - Ugrás az ismeretlenbe...

Esőkabát vagy esernyő?

 - Mindenképpen esőkabát. Pöttyös.

Bohóc vagy zenész?

 - Bohóczenész. Zenészbohóc.

Szerinted ki lesz "ez alkalommal" a Maestro?

 - Döntsenek a nézők. Semmiképp nem akarnám, hogy nyomja a vállukat a felelősség terhe, amikor például én állok a színpadon és tapsukkal eldönthetik...szóval én a színpadon fogok állni. A színpadon, ott kint, és akkor ők meg majd eldönthetik, hogy ki a nyertes. A jelenetem után úgy, hogy hangosan tapsolnak. Akkor, amikor én állok kint. Nem máskor. Elég érthető voltam? 


Következő előadásink


HAZAVISZLEK

IDŐPONT 2019.11.24. 19:00:00
HELYSZÍN Lumen Kávézó Bp, Horánszky utca 5.

Vissza a teljes listához